Houtlijm: Hoe Werkt Het?

Hout is een groenblijvend materiaal waar steeds weer van kan worden gehouden. Het heeft verbazingwekkende tonen en unieke graanpatronen. De schoonheid en functionaliteit zijn vanaf het begin geprezen.

Dit prachtige bouwmateriaal is ook nog eens heel makkelijk in gebruik. Het oppervlak is zacht en poreus, wat een fantastische flexibiliteit geeft om gemakkelijk meerdere stukken samen te voegen.

Maar of u nu een spijker, schroef of lijm gebruikt om de verbinding te voltooien, dit zal verschillende resultaten opleveren. Vandaag concentreren we ons op hoe houtlijm werkt voor het samenvoegen van houten stukken.

Hoe Werkt Houtlijm , Afhankelijk Van De Soorten Houtlijm?

lijm die wordt gebruikt voor meubelreparatie of houtverbinding moet een goede houdkracht hebben. Er zijn drie hoofdsoorten houtlijm die houtbewerkers gebruiken bij het verbinden van hout. Laten we door elke categorie lopen om erachter te komen hoe goed houtlijm werkt en welke je het liefst wilt gebruiken.

PVA-lijmen Het Meest Voorkomende Type

Laten we beginnen met de meest voorkomende, maar toch eenvoudige houtbewerkingslijm. Het is de geelachtig uitziende PVA houtlijm. Deze lijm kan op de juiste manier worden gebruikt om een sterke verbinding tussen stukken hout te creëren. Je kunt het direct uit de fles gebruiken. Het is ook heel gemakkelijk schoon te maken.

PVA-lijm, een formulering op waterbasis, moet in hout worden gediffundeerd. Het kan ook verdampen in de atmosfeer. De achtergebleven deeltjes spelen een flexibele polymeerfilm die in feite een link creëert. De lijmen met een hogere aanvangshechting zullen beter presteren bij het vasthouden van onderdelen en het oriënteren van uitglijden terwijl u probeert te klemmen.

Om hout te verbinden en de verwachte resultaten te krijgen, zijn er echter een paar dingen waar de gebruiker voor moet zorgen. Ten eerste moet u zorgen voor strak schrijnwerk en een sterke klemdruk. De dikte van de lijmlijn is een belangrijke factor in de sterkte van de verbinding. Hoe sterker de verbinding, hoe meer u voorbereidt en klemt met de juiste nauwsluitendheid en uniformiteit.

Gelijkmatige drukklemming zal resulteren in een perfect samenknijpen van lijm om overtollige lijm te verwijderen en gelijkmatig te verdelen. Met de juiste verdeling dringt het beter in het hout door. U zult merken dat het watervolume afneemt en dat de lijm krimpt. Klemdruk wordt uitgeoefend op de bovenkant van het gelijmde oppervlak om ervoor te zorgen dat het stevig vastzit.

De minimale tijd voor het klemmen kan echter een wisselende factor zijn. Het is meestal tussen de 30 en 60 minuten. Hoe langer je het laat om te klemmen, hoe beter de resultaten zullen zijn. De lijmverbindingen bereiken hun maximale sterkte na 24 uur.

Hoe sterk houtlijm zal zijn, hangt echter sterk af van het hout dat u gebruikt. PVA-lijm wordt niet aanbevolen voor zware houten projecten. Het is flexibel en niet-structureel, wat een goed punt is voor de meeste houtprojecten. Behalve de dragende, helaas.

Misschien vind je het leuk om deze berichten te lezen:

Polyurethaanlijmen Het gemakkelijk te plakken en harddrogende type

Polyurethaanlijm is de volgende, die kan worden gebruikt als vervanging voor de PVA-lijm. In sommige banen is het absoluut superieur aan de PVA-lijmen. Het kan worden gebruikt voor buitenprojecten vanwege zijn uitzonderlijke waterbestendigheid.

Net als de PVA zijn polyurethaanlijmen sterk en ook nog eens eencomponentig. Het is het meest geschikt voor nauwsluitende gezamenlijke taken. Je moet het goed vastklemmen. Voor het beste resultaat moet u het bij kamertemperatuur aanbrengen. Als de temperatuur tussen 5 en 10 graden Celsius ligt, is er een grote kans op verspreidingsproblemen en langzamere uitharding.

Wateractivering is vereist om polyurethaanlijmen te laten werken. De lijm begint uit te harden zodra deze op houtverbindingen is aangebracht. Het zet uit in de poriën en reageert vervolgens met vocht.

Deze reactie creëert een sterke band om dingen bij elkaar te houden. Het gebruik van polyurethaan voor buitenhout dat enigszins vochtig is, geeft u dus een goed eindresultaat. Als u echter droog hout gebruikt, moet u het afvegen of vernevelen om vocht toe te voegen voordat u polyurethaanlijm gebruikt.

Polyurethaanlijm is ook harder drogend dan PVA. U zult merken dat polyurethaan kruipvaster is dan PVA vanwege zijn stevigheid. Er is minder kans op verstopping en het opladen van schuurpapier. Polyurethaan is sterker dan PVA voor eindkorrels. Bij langkorrelige verbindingen geeft PVA echter betere resultaten.

De kleurmogelijkheden op oplosmiddelbasis van polyurethaan zijn ook opmerkelijk. Dit is erg handig wanneer u lijmverbindingen moet verbergen. En dat is met andere PVA- of epoxylijmen helemaal niet mogelijk. Polyurethaan kan aan de meeste materialen hechten, zelfs niet-poreus. Polyurethaan is een goede keuze als u onafgewerkte houten bekleding wilt verlijmen.

Epoxylijm De Veelzijdige Optie

Laten we het ten slotte hebben over de probleemoplossende lijm die verbazingwekkend veelzijdig is. Het is de epoxylijm en meestal komt het in twee delen. Het kan hars of verharder zijn. Het is een vorm die na mengen polymeriseert. En die vorm speelt als een sterk en waterafstotend vasthoudmiddel.

Epoxy kan worden gebruikt voor structurele doeleinden. Het is ook geweldig voor het opvullen van gaten. Zelfs onder water of in matig natte omstandigheden zijn de meeste epoxy’s goed in staat om voldoende te werken. Bootbouwers houden om die reden meestal van epoxylijm.

Marine epoxy is het meest veelzijdige type. Dit is een lijm voor algemeen gebruik die de kopse kant perfect afdicht. Je kunt het mengen met verdikkingsmiddelen zoals silica om de formule fantastisch te laten werken voor houtverbindingen. Het kan ook werken voor het verlijmen van houten lamellen.

De uithardingstijd kan verlengen of versnellen, afhankelijk van het verdikkingsmiddel dat u met epoxy mengt. Epoxy kan ook goed werken bij minimale klemdruk. Je wilt hier geen strakke lijmlijnen maken. Dit is alleen voor een goede uitlijning. De epoxy hardt uit terwijl verlijmde oppervlakken met elkaar in contact komen. Het is belangrijk om voldoende epoxy te gebruiken om de toegang tijdens het klemmen uit de voegen te laten knijpen.

Inpakken

Dit was hoe houtlijm werkt op basis van het type lijm dat je gebruikt. Naast deze drie zijn er ook andere hoogwaardige en superieure lijmen beschikbaar die houtbewerkers gebruiken voor gespecialiseerde projecten. Zoals huidlijmen, contactcement, resorcinollijmen, ureumformaldehyde en meer.

Deze drie zijn echter de meest voorkomende die hand in hand gaan voor het verbinden van hout en ook voor reparatie. Dus als starter op het gebied van houtbewerking, klinkt het opdoen van kennis over deze drie verstandiger dan onderzoek te doen naar een hele reeks zelden gebruikte lijmen. Veel succes met het goed gebruiken van deze lijmen!