Ghanese Koffie. De Robusta-regio Van Nieuw Gevonden Koffieproductie
Koffie Feiten

Ghanese Koffie. De Robusta-regio

Ghana is een land gelegen in West-Afrika, met een bevolking van ongeveer 30 miljoen mensen. Traditioneel staat het bekend om zijn export van goud, ruwe aardolie en cacao. Toch is de koffieproductie het afgelopen decennium enorm toegenomen.

Ben je dol op het proberen van unieke koffies van over de hele wereld? Atlas Coffee Club bezorgt een wereldtour koffie aan je deur. Ontvang 50% korting op je eerste box door hier te klikken

In tegenstelling tot de reuzen van de Afrikaanse koffiewereld zoals Ethiopië of zelfs de nieuwkomers zoals Zimbabwe, was de geschiedenis van Ghana met koffie tot nu toe niet om over naar huis te schrijven, maar dat is precies wat ze proberen te veranderen.

Het land is al een grote, wereldwijde leverancier van cacao en dus is er een groot potentieel voor de koffie-industrie.

Wordt er koffie verbouwd in Ghana? Is het de moeite?

Laten we eens kijken naar een land dat zich probeert te vestigen in de koffie-industrie. Alles en iedereen moet ergens beginnen.

Bijna Beroemd

Het zou gemakkelijk zijn om te geloven dat Ghana niets te maken heeft met koffieproductie. In feite was Ghana ooit de grootste producent van cacaobonen in de jaren zestig, vóór Ivoorkust.

Om het inkomen te diversifiëren en het nationaal inkomen te verhogen, richtte de overheid pas in de jaren tachtig koffieplantages in verschillende delen van het land op. 19 plantages werden aangelegd en later verdeeld voor privégebruik.

Cadeau-ideeën nodig? Bekijk onze Top 10 cadeaus voor koffieliefhebbers in 2021

Het recente succes van Ghana op de koffiemarkt was traag. Het is momenteel de op twee na kleinste koffieproducent in Afrika bezuiden de Sahara, na Liberia en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Gelukkig werd in 2001 een plan gelanceerd dat leidde tot 2.400 hectare nieuwe en gerevitaliseerde koffieplantages in het hele land. Veel meer boeren raakten geïnteresseerd in de productie van koffie vanwege de nieuwe, eerlijke prijzen voor het gewas.

Koffieteeltomstandigheden In Ghana

Je kunt je voorstellen dat het klimaat in Ghana fantastisch is voor de productie van koffiekersen. Om specifieker te zijn, de koffiesoort die het meest gedijt in het land is Robusta , en deze wordt verbouwd in 6 van de 10 Ghanese regio’s, waaronder:

  • Ashanti
  • Brong
  • Ahafo
  • Oost-, Midden- en West-Volta-regio’s

Het koffieseizoen in Ghana begint in september en duurt tot en met januari. De boeren planten de koffiegewassen wanneer de regens in mei beginnen.

Een goed onderhouden boerderij kan jaarlijks gemiddeld 1,8 ton koffiekersen produceren. Koffie is een veelbelovend gewasalternatief voor kleine boeren. Het is gemakkelijker om grote hoeveelheden koffiebonen te verbouwen dan cacao, wat meer moeite en tijd kost.

In tegenstelling tot andere, meer hoger gelegen regio’s in Afrika, liggen de hoogste punten van Ghana slechts ongeveer 400 meter boven de zeespiegel. Helaas betekent dit dat de productie van Arabica-koffie niet mogelijk is, omdat er grotere hoogten nodig zijn om te groeien. Maar de hoop is niet verloren, want Robusta gedijt goed bij de lagere hoogten en tropische temperaturen waar Ghana ideaal voor is.

Respecteer De Robusta

Dat klopt, Ghanese koffie is meestal Robusta, die wordt beschouwd als een inferieure koffie in vergelijking met Arabica, zijn tegenhanger. Dit geeft Ghana echter een voordeel in de koffieproductie.

Omdat Robusta doorgaans minder duur is om te telen en gedijt in een warm, tropisch klimaat, geeft dit Ghana veel ademruimte en de mogelijkheid om koffiebessen tegen lagere kosten te exporteren. Robusta is nog steeds een grote speler op de koffiemarkt, ook al heeft het meestal niet de voorkeur.

Deze Ghanese boeren werken er niet alleen hard aan om steeds meer koffie te verbouwen, maar ze proberen ook de kwaliteit ervan te verbeteren. Deze boeren hebben een passie voor wat ze doen en gebruiken hun vaardigheden om de Ghanese koffie-industrie te helpen.

Waar Wordt Robusta Voor Gebruikt?

Arabica-koffie wordt meestal beschouwd als veel hogere kwaliteit en superieur aan Robusta: het is veel minder zuur en bevat meer oliën (15-17%) en suikers (6-9%), wat zorgt voor een traditioneel aangenamer kopje.

Maar ,! _ Robusta is een koffie met uitzonderlijke kwaliteiten, en de Ghanese Robusta springt eruit. Deze koffie heeft:

  • Arabica heeft een cafeïnegehalte dat twee keer zo hoog is, namelijk 1,7 tot 4%
  • Een veel lager suikergehalte van 3-7%
  • Een lager oliegehalte van 10-12% (wat geweldig is voor een langere en stabielere crema bij het trekken van een espresso)

Robusta’s hoge gehalte aan cafeïne en (chlorogeenzuur), maken het een weerbaarder gewas voor Ghana. Dit betekent dat het economisch geschikter is dat Arabica, aangezien veel grotere hoeveelheden veilig en betrouwbaar kunnen worden geteeld.

Hoe meer kwaliteit Robusta-koffie Ghanese boeren exporteren, hoe meer ze zullen bijdragen aan de reputatie van Robusta-koffie over de hele wereld.

Groen Worden In Ghana

Ghana is vrij nieuw in de koffieproductie in het algemeen en het is nog natter achter de oren als het gaat om de export van groene koffiebonen (dit zijn koffiebonen die nog niet gebrand zijn).

Pas in 2006 besloot de regering de productie van groene koffie te verdubbelen tot 3.000 ton. Boeren lieten zich niet afschrikken door deze enorme hoeveelheid en produceerden in 2010 6.000 ton.

Ghana promoot hun koffie door zijn beste groene koffie in internationale competities te plaatsen. Dit zal hopelijk kopers aantrekken uit de Verenigde Staten, Canada en Europa.

Hun koffie zou dan worden verkocht in cafés en cafs van de derde golf, waar veel nieuwsgierige klanten zouden nippen!

Koffieconsumptie In Ghana

De koffieconsumptie in Ghana neemt toe, zoals je kunt zien. Ghanezen kunnen sinds kort koffie kopen en ervan genieten. Een kopje koffie gebrouwen in een café was een paar jaar geleden misschien duur.

Groene koffie, dat wil zeggen bonen die niet zijn gebrand, is veel betaalbaarder en levensvatbaarder. Dit betekent dat het publiek zijn koffie kan branden en het aantal gepassioneerde koffieliefhebbers kan helpen groeien.

In de meer stedelijke gebieden van Ghana, zoals de hoofdstad Accra, groeit het aantal koffiespecialiteiten. Het wordt steeds gemakkelijker om de kost te verdienen met het verkopen van speciale koffiedranken, aangezien er meer koffie wordt geproduceerd in Ghana.

In de loop van de tijd nemen meer professionals hun zakelijke bijeenkomsten met een kopje lokaal gezette koffie, zoeken meer experts naar hoogwaardige espresso’s in de stadscentra en kunnen de lokale bevolking het zich veroorloven om te genieten van een drankje in hun nieuwe, lokale cafés die betaalbare koffie verkopen.

Distributiekanalen

Hoewel de meeste koffie in grotere steden wordt gebrouwen, zijn er groeiende distributienetwerken. Dankzij dit groeiende netwerk zal Ghanese koffie zeker een groter marktaandeel winnen. Dit zijn zowel nationaal als internationaal de belangrijkste distributiebronnen.

  • Winkelcentra
  • Hotels
  • Supermarkten
  • Cafés
  • Koffiemachines

De Toekomst Voor Koffie In Ghana

De plannen om de productie van Ghanese koffie door de regering nieuw leven in te blazen, hebben hoop gegeven aan de koffieboeren van het land, evenals aan de jongeren die worstelen met de snel groeiende werkloosheid. Er is vertrouwen in de overheid om van Ghanese koffie de manier te maken voor veel mensen om in hun levensonderhoud te voorzien en hun gezin te onderhouden.

De regering is van plan om tegen 2030 200.000 ton van de oogst te produceren. Ghana zou een belangrijke producent in Afrika kunnen worden en misschien ooit de verbazingwekkende hoogten van Ethiopië overtreffen als ze deze prestatie bereiken.

Vergeet niet dat hoe meer koffie er wordt geproduceerd, hoe meer kleine bedrijven heerlijke Lattes en Cappuccino’s kunnen brouwen, evenals espresso met geweldige, lokale Robusta-bonen. Dit zal de stimulans voor boeren en cafégemeenschappen vergroten om kwaliteitskoffie uit Ghana te produceren.

Ons Oordeel

Het is opwindend om naar de koffie-industrie in Afrika te kijken, omdat deze altijd verandert. We hebben de koffiegoudmijn van Kenia, de wijnachtige kersen van Zimbabwe en nu de prachtige Robusta van Ghana besproken.

Ghana-koffie is gemakkelijk over het hoofd te zien. Hoewel de cacaoproductie van het land het meest ontwikkeld is, ontwikkelt de koffie-industrie zich nog steeds. De koffiecultuur in Ghana groeit echter snel en er worden belangrijke ontwikkelingen gemaakt om de Afrikaanse koffieproducenten te evenaren.

Houd deze in de gaten, Ghanas Robusta is het proberen waard. Als je niet bang bent voor de kriebels, tenminste.

  • Koffie feiten

    De lekkerste koffie komt van grond die rijk en vruchtbaar is. Kijk waar je Hondurese koffie kunt krijgen.

  • Koffie Feiten

    Van koken tot hele eieren erin gooien, Zweedse koffie kan behoorlijk opwindend zijn. Als een van de top 10 koffieconsumenten ter wereld, moeten de Zweden iets goed doen. Vandaag zullen we onderzoeken wat Zweedse koffie zo speciaal maakt, te beginnen met de fika-cultuur en eindigend met de brouwmethoden.

  • Onze lijst bevat Mexicaanse topkoffiemerken met een verscheidenheid aan smaken, melanges, texturen en brandingen.

  • Koffie Feiten

    De single-serve Keurig koffiemachine is erg populair geworden, maar de negatieve effecten zijn best eng. Bekijk onze top herbruikbare k-cups.

  • Koffie Feiten

    Chemische meststoffen, synthetische meststoffen en nog veel meer vallen onder biologische en niet-biologische koffie. Bekijk onze gids voor meer informatie.