Afrikaanse Koffie. Het Speciale Koffieparadijs Van Rijke Smaken

Iedereen houdt van koffie uit Colombia of Midden-Amerika. Maar bij de echte koffiekenners draait alles om Afrikaanse koffie.

Ben je dol op het proberen van unieke koffies van over de hele wereld? Atlas Coffee Club bezorgt een wereldtour koffie aan je deur. Ontvang 50% korting op je eerste box door hier te klikken

Vanwege zijn unieke en rijke smaken wordt het over de hele wereld geliefd en gebrouwen. De beste kwaliteit Afrikaanse koffiebonen worden geteeld op rijke bodems en onder toezicht van geschoolde boeren. Ze worden geclassificeerd als speciale kwaliteiten .

Hoe smaakt het? Wat zijn zowel de grote als de kleinere teeltgebieden? En hoe verschillen ze?

Laten we het hebben over deze speciale koffiehemel.

Wat Maakt Het Zo Speciaal?

Afrikaanse koffie is een bekende koffieregio met onderscheidende smaken.

De koffieteelt- en oogstomstandigheden in Afrika zijn ideaal. De originele smaak is te danken aan de unieke combinatie van vulkanische mineraalrijke bodems en bergachtige streken op grote hoogte.

Afrikaanse koffiesoorten zijn rijk aan bloemige, fruitige en bessentonen. Het heeft een kenmerkende heldere zuurgraad en een wijnachtig smaakprofiel. Het is een regio waar de meest fruitige koffies te vinden zijn. Citrus, bergamot, bessen of jasmijn zijn de meest voorkomende smaken.

Op zoek naar cadeau-ideeën? Bekijk onze Top 10 cadeaus voor koffieliefhebbers in 2021

Kenia en Ethiopië zijn twee Afrikaanse landen die een reputatie hebben opgebouwd voor het produceren van superieure koffiesoorten, zoals de Keniaanse Yirgacheffe of Kenya AA. Andere regio’s, zoals Rwanda, Tanzania of Burundi, vertonen ook unieke smaken en krijgen een zeer hoge beoordeling van speciale koffie .

Korte samenvatting: Afrikaanse koffie

De Grootste Afrikaanse Koffieproducenten

Ethiopië en Kenia zijn de grootste en meest gevestigde Afrikaanse koffieoorsprongen. Praat goed over wat ze speciaal maakt en wat je van je kopje kunt verwachten.

Ethiopië, Waar Het Allemaal Begint

De koffiegeschiedenis van Ethiopië gaat terug tot 850 na Christus. Dit land wordt beschouwd als de geboorteplaats van koffie. Volgens de legende ontdekte Kaldi, een geitenboer, koffie met behulp van zijn cafeïnehoudende geiten.

Ethiopië heeft een enorme koffieproductie. Het land is de op vier na grootste koffieproducent ter wereld en produceerde in 2016 384 000 ton koffiebonen. Ethiopische bonen zijn wereldwijd de populairste bonen en zijn goed voor 3% van de wereldkoffievoorraad.

De meest iconische regio die iedereen herkent, is de Ethiopische koffiesoort Yirgacheffe . Het is een van de meest gewaardeerde Arabica-koffiesoorten. De andere zijn Sidamo, Harrar of Kaffa. Het Ethiopische erfstuk verwijst naar inheemse erfstukvariëteiten die het resultaat zijn van kruisingen tussen soorten.

De Ethiopische koffiebonen die het wasproces doorlopen, zijn elegant, complex en heerlijk. Terwijl de natuurlijk verwerkte bonen ongebruikelijker en wilder fruitig zijn.

Veel voorkomende smaken zijn citrus, bloemen en kruiden. Het heeft een aangename milde zuurgraad en een medium body. Maar het kan ook wijnachtig, bloemig en theeachtig smaken, afhankelijk van de variëteit.

Mussen Koffie Ethiopië Dimtu Tero

Mussen Koffie Ethiopië Dimtu Tero

Zacht en zijdeachtig, en gewoon oh zo aangenaam, deze schone kop biedt een klassiek Ethiopisch bloemig profiel met slechts een druppel citroenzuur.

Het is volkomen logisch om je zoektocht naar de beste Afrikaanse koffie in Ethiopië te starten als je op zoek bent naar kwaliteit. Het is de geboorteplaats van onze geliefde ochtendkoffie! Dat is de reden waarom Sparrows Coffees Dimtu Tero-bonen op onze lijst met Afrikaanse koffie-aanbevelingen zijn beland.

Medium geroosterde bonen zorgen voor een lichte, verfrissende kop die doet denken aan de zomer. Maar dat betekent niet dat je ook de rest van het jaar niet van een kopje kunt genieten; de bloemige koffie en zijn tonen van Meyer-citroen, jasmijn en meloen zijn de perfecte parmantige opkikker op elke dag die eindigt met j.

De volgende op onze lijst met java’s uit het moederland is een aanbod van Red Bay Coffee en heel toepasselijk wordt het het moederland-gebraad genoemd. De medium branding van deze bonen is zoet en bloemig. Ze komen uit Burundi. Bij elke langzame slok komen de aroma’s van damastpruim, turbinadosuiker en oranjebloesem naar voren.

Dit drankje wordt aanbevolen aan koffieliefhebbers die iets fris en fris willen om hun dag te beginnen. We zijn er echter van overtuigd dat iedereen ervan kan genieten.

Kenia: Bonen Van De Hoogste Kwaliteit

Hoewel Keniaanse koffie niet zo bekend is als Ethiopische, is de geschiedenis ervan even lang. Het is een unieke koffiesoort die wereldwijd wordt bewonderd. De meeste koffieliefhebbers weten wat ze kunnen verwachten van een Keniaanse kop. Met 330 boerderijen van 15 hectare of meer is het de 16e grootste koffieproducent ter wereld.

Het wordt meestal verbouwd aan de voet van Mount Kenya met het meest gunstige koffieklimaat . Kleine boeren verbouwen het vaak, waarbij kwaliteit voorop staat. De verwerking en droging worden zorgvuldig gecontroleerd. Het groeit op 4500-1.981,2 m hoogte in vulkanische bodems.

Deze Afrikaanse koffie heeft een eigen classificatiesysteem. De hoogste kwaliteit AA-bonen hebben de grootste en meest vette bonen, waardoor je de beste koffie-ervaring krijgt. Kenia AA-koffie wordt beschouwd als een van de beste koffiesoorten ter wereld.

Het eerste dat in je opkomt bij het beschrijven van Keniaanse koffie is de scherpe fruitige zuurgraad die nergens anders te vinden is. Deze koffie is levendiger dan zijn Ethiopische tegenhanger. Deze wijn past goed bij een complex, rijk aroma, fruitige, citrusachtige en wijnachtige proeftonen.

Volcanica Kenya AA Coffee

Third Wave Volcanica koffie is 100% puur Keniaans. Dit is het hoogste cijfer. Het is rijk aan body met de typische levendige zuren, het geurige aroma, smaaktonen van bessen en citrus, smaken die zijn ontwikkeld in mineraalrijke vulkanische bodems.

Andere Koffieproducerende Landen

Andere Koffieproducerende Landen

Afrikaanse koffie is niet saai. Kleinere landen met een relatief korte koffiegeschiedenis weten ook een aantal indrukwekkende smaken te produceren.

Laten we eens kijken naar de koffieproductie in Afrika per land.

Tanzaniaanse Peaberry

Op de berg Kilimanjaro worden Tanzaniaanse Peaberry-koffiesoorten verbouwd . Dit zorgt ervoor dat de grond geschikt is voor de smaak van de bonen. De peaberry-koffie staat erom bekend één, kleinere en rondere koffieboon te hebben in plaats van de gebruikelijke twee. Deze regio produceert heldere, complexe peaberry-koffie met medium body.

Dit is een showcase van de peaberry-koffie gemaakt van de berg Kilimanjaro . De perfecte omstandigheden voor deze koffie zorgen voor bessenaroma’s en een zachte afdronk. De kwaliteiten van Keniaanse koffie zijn aanwezig, maar de peaberry variant versterkt de body. De koffie wordt met de hand gemaakt en gebrand in de micro-roastery in Brooklyn.

Rwanda

De Bourbon-variëteit is een favoriet van Rwandese koffieproducenten. Het is opmerkelijk dat slechts 20% van Rwanda’s koffie van speciale kwaliteit is, ondanks een geschiedenis van minder dan 20 jaar. Nogmaals, de koffieproductieomstandigheden zijn hier ideaal, met een hoge ligging van 914,4 m die dichte bonen produceert.

Het roosteren op hoge temperatuur wordt gebruikt om een te zuur profiel te voorkomen en een rijk mondgevoel te behouden. De smaken zijn onderscheidend, zoet, vol en bloemig met tonen van rood fruit.

Deze koffie wordt verbouwd en geoogst in Rwanda op vulkanische bodems dicht bij de evenaar, en 50% van de winst gaat terug naar de boeren. De typische bourbonvariëteit heeft een medium body, subtiele, nootachtige smaak, zonder zwak te zijn. Je zult geen zuurgraad of aards aroma met nootmuskaat ondertonen vinden. Het mondgevoel is soepel en bevredigend.

Burundi

Deze Afrikaanse koffie is gebaseerd op de bourbonsoort die in dit bergachtige gebied werd verbouwd. Ondanks het feit dat de burgeroorlog in Burundi in de jaren negentig de koffie-industrie heeft gedecimeerd, is het land erin geslaagd zich te herstellen en krijgt het constant hoge cijfers van gespecialiseerde koffiesorteerders. Deze Afrikaanse koffie heeft een zuivere smaak, zoete bessen en vijgen, verpakt in sappige zuren.

Deze lichte branding toont de fruitige smaken van Burundese koffie. Het heeft tonen van kersen, meloen en wijn. Deze Afrikaanse koffie heeft dynamische smaken, een geurig aroma en een zacht mondgevoel. Deze koffie is geweldig voor iedereen die van Keniaanse koffie houdt, maar eens iets anders wil proberen. Het roosteren van de bonen in New York City zorgt voor versheid.

Oeganda

Oeganda is vooral bekend om zijn Robusta koffiebonen. Nu begint het echter naam te maken met hoogwaardige Arabica-koffie. Sommige boerderijen bevinden zich op een hoogte van 2.286,0. Deze omstandigheden produceren betere koffie omdat ze koeler zijn. Deze Afrikaanse koffie is rijk aan kersen-, noot- en chocoladesmaken. Het heeft ook een heldere wijnachtige zuurgraad.

Dit is een van de minder bekende Afrikaanse koffiesoorten. Deze koffie is uniek in zijn smaak, zoals elke andere Afrikaanse koffie. Congo is rijk aan hulpbronnen, maar mist de infrastructuur. Je kunt een aangename bitterheid en chocoladeachtige tonen verwachten, met hints van appel en kaneel.

Equal Exchange Organic Congo Project Coffee

Koffie uit Congo is niet makkelijk te vinden, maar deze gelijkwaardige koffie is het proberen waard. Hele bonen zijn rijk aan smaken van chocolade, vanille, bruine kruiden, gember en fudge. Ze hebben een delicate zuurgraad en een romig mondgevoel.

Ben Je Nog Steeds Overtuigd?

Afrikaanse koffiesoorten staan bekend om hun onderscheidende smaken en unieke smaakkenmerken. Dit komt vooral door de ideale groeiomstandigheden waardoor de koffiekersen gedijen.

Ethiopië en Kenia zijn twee koffieregio’s met een rijke geschiedenis en worden algemeen beschouwd als een van de beste ter wereld.

Je interesse in Afrikaanse koffiebonen zou daar echter niet moeten stoppen. Er zijn veel minder bekende Afrikaanse landen zoals Tanzania, Burundi en Burundi die speciale bonen van hoge kwaliteit produceren. Het is de moeite waard om deze landen te verkennen.

Verbreed je horizon met één herkomst en proef deze unieke regio’s.