Beste Sumatra-koffie. Tips Voor Het Kopen, Roosteren En Zetten Van Sumatra-koffie

Inhoud Tonen

Als je ruzie wilt maken onder koffieliefhebbers, vraag ze dan wat zij van Sumatra-koffie vinden. Sommige bonen en melanges zijn bij iedereen geliefd, maar Sumatran is een persoonlijker brouwsel.

Waarom is dit? En wat kun je doen om het meeste uit deze bijzondere boon te halen? Lees verder voor meer informatie.

Sumatra Koffie Feiten

  • Starbucks is een grote afnemer van de Sumatraanse boon en ze bieden twee varianten aan: regular en aged.
  • De unieke smaak van deze boon wordt versterkt door de toevoeging van een kruidige noot van veroudering.
  • De koffiebonen van Sumatra worden voor meer dan 90% verbouwd door kleine boeren op ongeveer een hectare (ongeveer 2,5 acres).
  • Het wordt vaak gebruikt als onderdeel van een melange vanwege zijn smaak en lage zuurgraad. Je vindt het naast Zuid-Amerikaanse bonen, die doorgaans een heldere zuurgraad hebben om de smaak van de melange te vullen.

Sumatra Heeft Magische Groeiomstandigheden Voor Koffie

Sumatra, een eiland in Indonesië, heeft het ideale klimaat om Arabica bonen te telen. De perfect uitgebalanceerde bodem, gecombineerd met de ligging van het eiland op de evenaar, creëren een tropisch klimaat dat perfect is voor het kweken van Arabica-bonen.

Het ene moment is het prachtige zonneschijn, het andere moment regent het. Dit zijn voorwaarden waar tuinders uren mee bezig zijn in hun kassen.

Indonesië staat op de derde plaats in de koffieproductie wereldwijd. Koffie is echter niet inheems in de regio. De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) bracht in de 17e eeuw koffieboomzaailingen naar het gebied, startte de koffieproductie in Jakarta (Batavia) op het eiland Java en breidde zich vervolgens uit naar andere eilanden, waaronder Sumatra. (2)

De Best Groeiende Regio’s

Er zijn drie hoofdvariëteiten koffiebonen afkomstig uit de teeltgebieden van Sumatra: Mandheling, Lintong en Gayo.

  • Mandheling, gelegen in het noordelijke deel van Sumatra, staat bekend om zijn hoge kwaliteit koffiebonen.
  • Lintong, waar de bonen worden verbouwd op een hoog plateau met uitzicht op het Tobameer, staat bekend om het balanceren van een rijke smaak met een schone afdronk.
  • GayoPeaberry is een kleine ronde boon die wordt verbouwd in het noorden van Atjeh.

Smaak Komt Van De Verwerking

De verwerkingsmethode is wat deze bonen hun smaak geeft: Wet hulling of Giling basah in Sumatra’s Bahasa-taal. Dit wordt ook wel droge verwerking of natuurlijke verwerking genoemd.

Deze afbeelding laat zien hoe het proces verloopt nadat de koffiebessen zijn geplukt.

Nat pellen betekent dat de bonen een hoger vochtgehalte behouden dan andere methoden. De Giling Basah- methode droogt bonen tot ongeveer 50% vocht. Dit in tegenstelling tot het vochtgehalte van 11% dat koffieproducerende landen doorgaans vasthouden.

Natgepelde bonen zijn een neveneffect van Sumatra met zo’n vochtig klimaat: boeren hebben daar doorgaans minder dan 4 uur droogtijd per dag. Deze methode geeft de koffiebonen hun unieke smaak.

Smaakprofiel: Hoe Smaken Sumatra-koffiebonen?

  • Lage zuurgraad (meer zuurarme bonen hier)
  • Aardse smaak; bemost, funky en paddenstoelenachtig
  • compleet lichaam
  • Beter donker geroosterd voor zoetheid (zoals hoe
  • Aroma: Kruidig, bosachtig, umami

Over het algemeen hoor je: Complex, vol en rijk, maar dit komt vaak doordat koffiebranders de voorkeur geven aan een donkere branding (daarover later meer). De smaak wordt helderder en frisser als gevolg van veranderingen in de brandmethodes.

PRO TIP: Sumatra-koffiebonen vormen een geweldige basisnoot in melanges. Ze zijn complex en aards en bevatten weinig zuren. Het wordt vaak gecombineerd met Ethiopisch (aromatisch, fruitig aan de top) of Zuid-Amerikaans (zure em>

Omdat deze boon zo goed is in een melange, staat hij op onze lijst met de beste koffiebonen. Dit is een geweldige plek voor beginners om te beginnen met blenden.

De Beste Sumatraanse Koffiebonen

Voorgemalen koffie is te koop bij Starbucks. Maar als je deze blog volgt, is de kans groot dat we je niet hoeven te vertellen waarom je geen kant-en-klare koffie wilt kopen. Deze bonen zijn te vinden in gastronomische winkels, maar ze mogen niet worden gekocht.

Bij Volcanica Coffee koop ik mijn Sumatraanse bonen. Ze hebben alle certificeringen en bieden vier geweldige opties.

Sumatra Mandheling (vulkaan)

Sumatra Mandhelingkoffie is een zeldzame Indonesische koffieboon genoemd naar de Mandheling-bevolking die het traditioneel verbouwde. Deze bonen zijn half gewassen en in de zon gedroogd en brouwen een superglad kopje met een rijke, volle en zware body.

Boordevol exotische smaken, waaronder wijn, gedroogd fruit en bruine suiker, en een heerlijk aroma met hints van cacao en bruine kruiden. Dit alles wordt afgewerkt met een aardse rijkdom en een aangenaam dikke, stroperige afdronk.

Fair Trade en Rainforest Alliance gecertificeerd, Shade Grown en zelfs biologisch gecertificeerd. Deze bonen zijn zeer betaalbaar voor Third Wave-koffie, vooral wanneer de strikte normen van Volcanicas in acht worden genomen. Ze worden direct na het plaatsen van je bestelling medium geroosterd om ervoor te zorgen dat ze op hun best zijn.

Sumatra Mandheling Reservaat (vulkaan)

Deze reserve-optie met één oorsprong is een uitstekende keuze als u van koffie met een lage zuurgraad houdt. Wat is het verschil tussen deze bonen en de bovenstaande optie? De Sumatra Mandheling Reserve lijkt sterk op de niet-reserve tegenhangers. Ze zijn echter medium geroosterd.

Hun volle, evenwichtige en lichtzure profiel leent zich voor een donkerdere branding, en de aardse, bruine suiker en stroperige rijkdom van de bonen maken ze ideale kandidaten om te worden verbeterd door een beetje extra tijd in de brander.

Deze koffiebonen zijn donker gebrand om de aardse, rijke smaken naar voren te brengen. Ze worden ook geleverd met verschillende certificeringen, zoals Fair Trade en Rainforest Association-gecertificeerd, Shade Grown, biologisch en biologisch. Dit is een voordelige optie voor een premium koffieboon. Ook worden ze direct na het plaatsen van je bestelling geroosterd. Dit zorgt ervoor dat ze de best mogelijke smaak hebben.

Sumatraanse Gayo Coffee Volcanica

Deze Sumatraanse Gayocoffee zet een zoete, schone kop die zowel knapperig als complex, aards en kruidig is. Het heeft een milde, stroperige smaak en een zachte afdronk.

Deze exotische bonen zijn GELADEN met smaak, vooral voor de normaal milde bonen uit de regio. Smaken zijn onder meer cacaobonen, blauwe regen, perzik, karamel en zelfs een vleugje vochtige, vers gevallen bladeren.

Alles, van hun regio tot hun kwaliteitsnormen, nat pellen en algehele ethische productie, heeft deze schone en zoete bonen gerangschikt als een van de beste ter wereld. En dan is er natuurlijk de ethische factor die Volcanica naar voren brengt. Deze bonen zijn zorgvuldig ingekocht en hebben de gebruikelijke certificeringen ontvangen. Deze bonen zijn biologisch geteeld en gecertificeerd door zowel Fair Trade als Rainforest Alliance.

Opnieuw medium geroosterd en verzonden zodra uw bestelling is geplaatst. Dit geeft je de beste brouwervaring.

Sumatra Gayo (vulkaan),

Voortbordurend op het Sumatra Gayotheme-thema, gaan we nu verder naar Volcanicas Sumatra Gayo Peaberry. U kunt er zeker van zijn dat we het beste voor het laatst hebben bewaard. Deze beste Gayo’s zijn beschikbaar, vooral gezien het feit dat slechts 5% van de gewassen peaberry-bonen bevat. Dit alles maakt hen tot de elite van de elite.

Deze bonen worden verbouwd in de hooglanden van Noord-Sumatra rond Lake Laut Tawar (waren tussen 4.500 en 6.0,0 m hoog, waardoor het een strikt High Grown Coffee is). Zoet knapperige, complexe boventonen met een groot aantal smaken die zich uitstrekken van karamel en perzik tot kardemom, kruidnagel en vers gevallen bladeren.

Ze brengen een geweldige combinatie van heldere en toch lage zuurgraad; zijn nat verwerkt (niet droog verwerkt) en in de zon gedroogd, en worden geleverd met een aantal cruciale certificeringen. Ze zijn biologisch en Fairtrade gecertificeerd. Dit betekent dat u een product krijgt dat zorgvuldig en ethisch is geoogst en gekweekt.

Sumatra-koffiebonen Zetten

De pittige smaak van Sumatra-koffie is uitstekend geschikt voor espresso (zoals sommige Chinese koffiesoorten). Het kan moeilijk zijn om de perfecte espresso-opname te krijgen met nat verwerkte bonen. Wees bereid om een beetje te oefenen.

Houd je temperatuur lager zodat je het toch al zware lichaam niet verbrandt. Laat je shots niet te lang lopen. Doe je best om je smaken in evenwicht te brengen, zodat je de goede eigenschappen van de koffie kunt benadrukken.

Heb je geen espressomachine? Er kan een Aeropress- of kookplaat-espressomachine worden gebruikt. Het is even wennen, maar als je de handigheid hebt is het simpel.

Als alternatief is het geweldig voor koud brouwen. Stel je molen te grof in en gebruik onze French Press koude brouwmethode om een gekoeld en smaakvol kopje te maken. Cold brew is smaakvoller dan gewone Sumatraanse, maar heeft een lagere zuurgraad. Het is ultra-glad. Cold-brew is zachter voor je maag en tanden en zit vol antioxidanten.

Hoe Te Roosteren?

Natgepelde koffie is iets moeilijker te branden.

  • Roosteren Donker gebraad is het beste. Het brengt de natuurlijke chocoladesmaken naar voren en voegt zoetheid toe aan de bittere aardse tonen.
  • Sumatra-koffiebonen kunnen worden gebruikt om te koken. Koffie verbetert niet alleen de smaak van vleesgerechten, maar maakt ze ook mals, waardoor je een heerlijke smelt-in-je-mondervaring krijgt. Probeer het eens als marinade of kruidenrub voor je barbecuevlees.

Nikmati Kopimu (Geniet Van Je Koffie)

Hoe aantrekkelijk het idee van Sumatraanse koffie van de bosbodem ook voor u is, iedereen zou minimaal één keer een kop Sumatraanse koffie moeten drinken. Het is misschien niet iets dat je lekker vindt, maar het geeft je een idee van de bonen.

Veelgestelde Vragen

Hoe Wordt Sumatra-koffie Gemaakt?

Sumatra-koffie wordt meestal in de schaduw verbouwd op kleine boerderijen. Het is echter het klimaat in combinatie met de verwerking van natte schillen die deze bonen zijn unieke smaak geeft.

Wat Voor Koffie Is Sumatra?

Sumatra is een belangrijke bron van Arabica-koffie. Het unieke klimaat van het eiland creëert de perfecte omstandigheden voor Arabica-koffie. De koffieplant gedijt goed in de constante zon en regen.

Is Sumatra-koffie Cafeïnerijker?

Sumatra-koffie bevat niet meer cafeïne dan andere Arabica’s. Robustabonen bevatten meer cafeïne dan Arabica, maar de meeste koffies uit Sumatra zijn Arabica’s. Als je op zoek bent naar bonen met veel cafeïne, wil je misschien deze lijst bekijken.

Sumatraanse Koffie Heeft Een Lage Zuurgraad

Sumatra-koffie staat bekend om zijn lage zuurgraad. Sumatraanse koffie heeft een lagere zuurgraad dan andere koffiesoorten (zoals Keniaanse).