Beste Hout Voor Snijplanken + Koopgids

Optie #3: Teakhout

Teak wordt al eeuwenlang bewonderd om zijn schoonheid en lage onderhoudskosten. Teak is uniek onder de houtsoorten omdat het zijn natuurlijke oliën behoudt. Hierdoor is het waterbestendig, ook nadat het is bewerkt.

Zijn strakke korrel is een andere reden waarom het een topkeuze is voor reinheid en minimaal onderhoud.

Teak bevat veel silica, waardoor messen snel bot kunnen worden.

Wat we leuk vinden

  • Voedselveilige snijplank
  • Krasbestendigheid
  • Krimpt minder
  • Conditie minder vaak (twee keer per jaar).
  • Betere vlekmaskers

Wat we niet leuk vinden

  • Het kan mesbladen snel bot maken
  • Grote poriën nemen vuil op
  • Dure snijplank (Van tot )

Optie #4: Beuken

Beukenhout heeft nauwe poriën en is superieur aan walnoot en teak en vooral zo indrukwekkend als esdoorn in het weerstaan van de groei van vlekken, vocht en bacteriën. Beuken, met zijn 1.300 LFB Janka-hardheid maakt het een harde houtsoort en is onze topkeuze voor een snijplank.

Het dikke nerfdesign van beukenhout maakt het extreem krasbestendig. Het is echter gevoeliger voor vlekken dan teak of walnoot vanwege de lichtere tint.

Wat we leuk vinden

  • Met een prijs van rond de 20 euro is het zeer betaalbaar
  • Schokbestendig
  • Het zal een mes niet snel bot maken
  • Het is bestand tegen krassen en slijtage
  • Je kunt hem gemakkelijk schoonmaken

Kers Is Optie #5

Door zijn kersenrode kleur zal hij opvallen. Deze snijplank is ideaal voor het snijden van groenten en grote stukken vlees.

Cherry is eenvoudig schoon te maken, maakt de messen niet bot en kan tientallen jaren meegaan. Kersen mogen niet worden gesneden met een dikte van minder dan 5 cm, omdat er barsten kunnen ontstaan. Deze planken moeten regelmatig worden geolied en gewassen.

Wat we leuk vinden

  • Duurzaam
  • Maakt messen niet bot
  • Rode ogen zijn een leuke bijkomstigheid
  • Tijdens het hakken beweeg je niet
  • Langdurig

Wat we niet leuk vinden

  • Dunne kersenplanken kunnen barsten
  • Regelmatig onderhoud nodig

Optie #6: Bamboe

Bamboe is de beste keuze voor snijvlakken. Deze planken zijn extreem duurzaam en bestand tegen blootstelling aan water.

Omdat het vrij dicht is en aanzienlijk minder vocht vasthoudt dan de meeste houtsoorten, is minimale zorg en onderhoud vereist.

Houd er echter rekening mee dat sommige snijvlakken van bamboe zijn geassembleerd met kleefstoffen die formaldehyde bevatten, die mogelijk in voedsel kunnen sijpelen en dit kunnen aantasten. Zorg er bij het winkelen voor bamboe snijplanken voor dat u een niet-giftige kiest.

Wat we leuk vinden

  • Neemt minder water op
  • Vermindert het risico op kromtrekken van hout
  • Ruim beschikbaar
  • Eenvoudig te onderhouden
  • Langdurig
  • Elegant
  • Het beschadigt geen messen en werkbladen

Optie #7: Acacia

Acacia is om verschillende redenen een uitstekende keuze voor plankenhout. Het ziet er geweldig uit, gaat lang mee en is behoorlijk stevig. Acacia is niet alleen veilig en milieuvriendelijk, maar het is ook een veelzijdige en duurzame houtsoort.

Acacia is een houtsoort die zeer duurzaam is. Met een Janka-waarde van 794 kgF is Acacia een van Amerika’s hardste houtsoorten. Het is ook bestand tegen breken met een sterkte van 10.142 psi.

Bovendien is het een zeer duurzaam hout dankzij zijn grote dichtheid, opmerkelijke sterkte en weerstand tegen bederf en rot.

Wat we leuk vinden

  • Duurzaam materiaal
  • Bestand tegen water, rot en bederf
  • Niet giftig
  • Krachtig
  • Gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken

Wat we niet leuk vinden

  • Zeldzaam is uniform uiterlijk
  • Duur
  • Zeldzame en exotische items niet direct beschikbaar
  • Materialen op siliconenbasis, schuursponsjes en alcohol kunnen acacia beschadigen

Optie #8: Pecannoten

Pecannotenhout is vanwege zijn duurzaamheid en hardheid een uitstekende keuze voor primaire snijvlakken. Het zal messen niet bot maken zoals zwakkere houtsoorten.

Maar men moet voorzichtig zijn bij het werken met pecannoten vanwege de neiging tot splijten. Anders is het bij uitstek geschikt voor gebruik als snijvlak, en met de juiste hoeveelheid zorg kan het jaren meegaan.

Pecan daarentegen is noch open-grain noch gesloten-grain. Dit maakt het poreus en vereist een grondige reiniging om de groei van bacteriën te stoppen.

Wat we leuk vinden

  • Het zal de messen niet bot maken
  • Duurzaam
  • Goed onderhoud zorgt ervoor dat uw investering een leven lang meegaat

Houtsoorten Om Te Vermijden Voor Snijplanken

Eik

Eiken enorme poriën maken het een onaantrekkelijke keuze in de keuken, waar een gebrek aan bacteriële besmetting een must is. Om de verspreiding van bacteriën of andere ziekteverwekkers naar uw voedsel te voorkomen, desinfecteert u alle eikenhouten snijvlakken die u heeft.

Eiken is een goed hout om te zagen vanwege de hoge hardheidsgraad. Het heeft echter ook een poreuze korrel. U moet zeer poreuze houtsoorten vermijden, omdat deze via hun poriën voedingsstoffen en vloeistoffen kunnen opnemen.

As

Een assnijplank zal niet beschadigd raken door alledaags kookgerei. De aangename, zachte toon wordt ook gewaardeerd door veel thuiskoks. Het kan wat meer zorg nodig hebben dan gewone donkere houten planken om vlekken te voorkomen.

Essenhout is notoir vies omdat ze zoveel stof en vuil vasthouden. Ze kunnen ook besmet zijn met schadelijke bacteriën, waardoor ze ongezond zijn om te gebruiken.

Naaldhout zoals dennen en ceders

Planken gemaakt van deze naaldhoutsoorten zijn aanzienlijk kwetsbaarder dan die gemaakt van hardhout. Je loopt dan een grotere kans dat je messen bot worden. Een plank die beschadigd of geschaafd is, zorgt ervoor dat een mes sneller zijn snede verliest dan een onbeschadigd mes.

Houd Rekening Met Deze Factoren Bij Het Kiezen Van Hout Voor Snijplanken

Porositeit En Houtnerf

Gesloten graan

Gesloten hout, ook wel fijnkorrelig hout genoemd, heeft relatief dichte jaarringen. Ze absorberen kleurstof zonder slecht te vlekken.

De nerf van elzen is over het algemeen uniform van richting, maar kan in breedte variëren. De nerf van palissander, esdoorn en berkenhout is typisch vrij delicaat en recht.

Graan openen

Houtsoorten met open nerf omvatten eiken, butternut en dennen. Een kopshouten plaat of open houtcelstructuur absorbeert beits zeer snel dan ander hout, waardoor deze oppervlakken na het beitsen de neiging hebben om ongelijkmatig te lijken.

Rechte korrel

Houtnerf in één richting zou een rechte nerf hebben. Het buigt of rimpelt zelden. Houtsoorten met rechte nerf zijn stabieler en eenvoudiger te vormen dan andere houtsoorten.

Platte korrel

Flat grain hout heeft jaarlijkse groeibanden. Deze hebben de neiging smaller te worden langs de lengte van de cup. Dit leidt uiteindelijk tot scheuren en het binnendringen van water en vuil in het hout.

Bovendien pelt de verf van de buitenkant af als het hout niet stevig blijft, wat leidt tot frequentere reparaties en hogere uitgaven.

Hardhout Of Zachthout? + Janka-hardheidsscore

Snijvlakken worden vaak gebruikt en als ze niet stevig genoeg zijn, kunnen ze snel verslijten. Het is beter om massief houten blokken te gebruiken met een hoge Janka-hardheidsgraad om ze duurzamer te maken tegen slijtage.

Houd er echter rekening mee dat messen snel hun scherpte verliezen bij herhaaldelijk gebruik op hard snijdende oppervlakken.

Uiterlijk

Een goed snijplankhout heeft geen zichtbare gebreken, een glad oppervlak, geen breuken en een fijne afwerking. Controleer of de houten snijplanken goed gedroogd, geolied en afgeschuind zijn aan de randen en hoeken.

Korrelpatroon

Rand graan

Meerdere randkorrelstroken zijn versmolten om een vlakke afwerking te genereren in een snijplank met randnerf. Een randnerfplaat biedt meer stabiliteit omdat ze dichter zijn. Randkorreloppervlakken zijn hetzelfde als 24’s zijkanten.

Einde Graan

Kopshoutplaten kunnen op lengte worden gesneden en aan elkaar worden gesmolten, zodat de vlakke oppervlakken die ontstaan door de opstaande randen van de platen glad zijn. De uiteinden van de 24 bieden een schaakbordachtig snijvlak.

Gezichtskorrel

De breedtes van planken en slagersblokken met gezichtsnerf zijn verschillend. De term gezicht wordt gebruikt om de bredere kant te beschrijven.

Afmetingen En Dikte

In de meeste gevallen is de dikte geen groot probleem. Er is een onderdeel nodig dat dik genoeg is, zodat het niet versplintert bij het stampen of snijden van grote ingrediënten, terwijl het niet zo dik is dat het te zwaar is om te gebruiken. Daarom raden we ongeveer 1 cm (0,6 cm) aan.

Gewicht

Een zware snijplank verdient de voorkeur vanwege de gecombineerde dikte en duurzaamheid. Stevige en duurzame snijvlakken zijn ook wat zwaar. Als je op zoek bent naar een houten snijplank die draagbaar is en opgeborgen kan worden, kan het extra gewicht een probleem zijn.

Conditionering

Sommige planken krimpen sneller dan andere en moeten vaker worden geolied. Daarom moet u uw voedselbereidingsoppervlak mogelijk vaker conditioneren als u ze met deze materialen gebruikt.

Houten snijplanken en slagersblokken moeten worden gecoat met een voedselveilige afwerking om de natuurlijke neiging van hout om te krimpen, te vervormen of te breken wanneer de luchtvochtigheid daalt, te verminderen.

Voedselveiligheid

Je moet een snijplank maken met alleen hout dat voedsel oplevert, zoals noten, sap, bladeren of bomen die eetbare vruchten voortbrengen. Hoewel exotische bomen zoals Purpleheart in het oog springen, moet je ze niet gebruiken voor keukengerei omdat exotische houtsoorten voedselvergiftiging kunnen veroorzaken.

Onderhoud En Onderhoud

Uiteindelijk heeft elke snijplank wat onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat hij in onberispelijke staat blijft. Twee onderhoudsarme houtsoorten zijn bamboe en teak.

Het wordt echter aanbevolen om de plank meerdere keren per jaar met minerale olie te conditioneren. Door op deze manier te voorkomen dat er water in het hout sijpelt, wordt vervorming voorkomen.

Testen Op Het Afstompen Van Het Mes

Deze test zal je vertellen hoe snel een snijplank messen kan verslijten. Het is gemakkelijk te gebruiken. Snijd elke plank meerdere keren met een door de fabrikant geslepen mes.

Breng vervolgens, terwijl u omhoog of achter u kijkt in een helder licht, de mesranden dicht bij uw zicht, dus naar u toe. Zelfs een bot mes zal wit licht weerspiegelen. Als er meer reflectie is, wordt een scherp mes bot.

Prijs

Houten snijplanken bevinden zich meestal in het meer betaalbare spectrum, terwijl slagersblokken aan de duurdere kant zijn. Aanvullende elementen zoals personalisatie, esthetische kenmerken en bordgrootte kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de uiteindelijke kosten.

Tips Voor Het Schoonmaken Van Je Houten Snijplank

Uw ijver bij het verzorgen van uw snijplank als deze eenmaal thuis is, zal de levensduur ervan bepalen. Enkele overwegingen voor preventieve zorg zijn onder meer:

  • Leg het bord na het wassen plat te drogen.
  • Nadat je je houten snijplank hebt gebruikt om plakkerig, muf of vochtig voedsel te bereiden, moet je hem met de hand afwassen.
  • Was je board met een vloeibare zeepoplossing en schoon stromend water.
  • Vaatwassers zijn geen plaats voor een houten snijplank omdat de intense temperatuur en chemicaliën het hout kunnen opdrogen en breken.
  • Gebruik geen sterke of schurende middelen om het bord schoon te maken.
  • Je mag een snijplank niet langdurig in water onderdompelen. Dit om kromtrekken te voorkomen. Je kunt de snijplank wel tijdelijk in water leggen om hem schoon te maken.

Oliën kan de duurste houten snijplanken laten glanzen en er als nieuw uitzien. Oliën kan ook de natuurlijke neiging van hout tot kromtrekken verminderen als de luchtvochtigheid daalt.

Door het snijvlak van het hout met olie waterdicht te maken, verhindert het dat het ontbindt en worden hardnekkige geuren verminderd.

Welke Oliën Zijn Het Beste Voor Het Conditioneren Van Snijplanken?

Je kunt minerale olie of bijenwas gebruiken om een snijplank te onderhouden, maar geen spijsolie voor slagersblokken, omdat die snel bederven. Na enkele weken kunnen zelfs ogenschijnlijk goede bakoliën, inclusief kokosolie, bederven en een vieze geur ontwikkelen.

Hoe Je Je Snijplank Conditioneert

  1. Breng een dun laagje olie aan op je snijplank.
  2. Gebruik een lichte cirkelvormige beweging om het oppervlak aan te brengen.
  3. Voordat je de snijplank opbergt, geef je de olie 15 minuten de tijd om in te trekken.

FAQ

Wat voor snijplank gebruikt een chef-kok?

Uit ons onderzoek bleek dat bamboe en houten snijplanken de meest geprefereerde keuzes zijn van chef-koks. De fundamentele reden is dat mesbladen langer meegaan op hardhout vanwege het gladdere oppervlak.

Wat is de meest hygiënische houtsoort voor snijplanken?

Snijplanken die het meest hygiënisch zijn, kunnen na gebruik eenvoudig worden gereinigd en ontsmet. Rubber, hout en bamboe zijn de meest hygiënische materialen voor snijplanken. Een snijvlak kan schoon en kiemvrij worden gehouden als er zorg en aandacht aan wordt besteed.

Nemen houten snijplanken bacteriën op?

Hardhouten planken zijn qua bacteriegroei niet beter dan kunststof. Hout zou geen schadelijke hoeveelheden bacteriën moeten opslaan als het voortdurend de juiste hygiënische methoden toepast, zoals schoonmaken met zeep en heet water en het aan de lucht laten drogen.

Conclusie

Houten snijplanken zijn mooi en duurzaam. Ze hebben ook een opmerkelijke immuniteit tegen ziektekiemen. Houten planken kunnen een gastheer zijn voor bacteriën, maar regelmatig onderhoud kan helpen om ziektekiemen weg te houden.

Kruisbesmetting zal geen probleem zijn als u een specifieke snijplank apart zet voor rauw vlees en deze daarna grondig schoonmaakt en afdroogt.